2014. május 18., vasárnap

Tigris torta

Drága Nővérkém szülinapjára készült,és hatalmas meglepetést okoztam vele. Szuper finom,különleges,és akár piskóta nélkül is elkészíthető. Most bemutatom az én receptem, amit persze mindenki kedvére variálhat :)

Vizes piskóta


  • 4 evőkanál Diabestar Permium Quality sütőliszt
  • 1 evőkanál kukorica liszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 4 tojás
  • 4 csapott evőkanál xilit
  • 4 evőkanál víz
  • 1 csipet só
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, és a sárgáját habosra keverjük a xilittel. A "cukros" tojáshoz adjuk a vizet,majd a liszteket,és a sütőport a sóval szép apránként. Amint halvány sárga csomó mentes masszát kapunk, beleforgatjuk a tojásfehérje habot. De csak óvatosan, hogy ne törjük meg,és szép magas levegős tésztát kapjunk. Célszerű egy lapos fakanállal alulról felfelé lassú mozdulatokkal összekeverni. Közben bekapcsoljuk a sütőt,és 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm átmérőjű torta formát, és beletöltjük a masszát. Picit megrázogatjuk, vagy az asztal lapjához kocogtatjuk,hogy levegő mentesen megtöltse meg a szép aranyló massza a formát. Betesszük a sütőbe,és 160 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Fontos szabály, hogy a 20 perc alatt ne nyitogassuk a sütőt,mert összeesik a piskóta, és kemény lesz mint a gumi :)

Túrós tigris krém
  • 2,5 dl Pilos laktózmentes tej
  • 4 evőkanál xilit
  • 4 tojássárgája (a fehérjéből remek rántotta készíthető reggelire :) )
  • pár csepp rum
  • 5 dl Magic milk laktózmentes habtejszín
  • 0,5 kg Mizo laktózmentes túró
  • 3 evőkanál Szerencsi cica kakaó (vagy bármilyen cukrozatlan)
  • 12 db lapzselatin ( 2 zacskó Dr. Oetker)

Bevallom,nem egy alapanyag mentes finomság,de egy ilyen alkalomra igazán megéri. Körülbelül 20 perc alatt elkészül,míg a piskótánk arany barnára sül. Kivételesen lépés számokkal ellátva írom le a receptet,hogy könnyebben átlátható legyen, akár sütés közben is elég legyen csak rápillantani :) Akkor vágjunk is bele!
  1. Az összes lapzselatint tegyük egy tálba,és öntsük le annyi vízzel,ami éppen ellepi. Hagyjuk ázni.
  2. A xilitet, a tejet,és a tojások sárgáját egy lábosba tesszük,és közép hőmérsékleten összemelegítjük. Figyeljünk rá,hogy ne forraljuk,mert akkor a tojások csak megfőnek.
  3. A túrót kiöntjük egy nagy edénybe (mindent ehhez öntünk majd,tényleg legyen méretes),és villával törjük össze. Ha nagyon krémesre szeretnéd,akár botmixer segítségével pürésítheted is.
  4. A habtejszínt verjük kemény habbá,és már csak össze kell állítani a krémet.
  5. A lapzselatint a melegen tartott tejbe tesszük,miután kinyomkodtuk.
  6. A tejes zselatinos masszát a túróra öntjük,és habverővel óvatosan összeforgatjuk.
  7. Hozzátesszük a kemény habtejszínt,és ezzel is csomó mentesre keverjük.
  8. Az egész masszát két felé szedjük,és az egyik felébe 2 evőkanál cukrozatlan kakaó port teszünk, hogy megszínezzük. Belekeverjük,és ügyelünk arra,nehogy csoki csomók maradjanak benne.
Most már csak az alkotás része maradt hátra. A piskóta megsült,és közben hült is egy picit. Nincs más dolgunk,mint szépen rákanalazni a krémet. Egy merőkanál fehér krémet teszünk a piskóta közepébe,és annak a tetejére 1 evőkanál barnát. Nem kell túl gyorsan csinálni,hogy legyen ideje szépen körbe ölelni a puha piskótát. Addig végezzük ezt a kanalazást,míg a massza el nem fogy. Mindenképpen magas falú, csatos sütő formát ajánlok,hogy minden krém bele férjen,és hogy a hűtés után csodásan megmaradjon ez a tigris minta. Furcsa ezt elképzelni,hogy is fog kinézni. Képzeld el,ahogy egy kavicsot dobsz a vízbe,és csodás körök veszik majd körbe a csobbanás helyét,mint a gyűrű. Ez is így fog működni. Egyik a másik köré csordogál,és szépen szétterül a formában. Csodás lesz! :)
Körülbelül 8-10 órára a hűtőbe tesszük, és megvárjuk míg teljesen megdermed. Isteni lesz,és szuper érdekes,ahogy felvágva is csíkos marad.




Nem bírtam ki,hogy csak 1 képpel kápráztassalak el Benneteket! :) Köszönet a szuper képekért Bolla Áginak :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése