2014. március 23., vasárnap

Reggeli szendvics "kencék"

A reggeli a kedvenc étkezésem. Mikor az ember még csak botorkál a lakásban a puha köntös illatába burkolózva, és érzi a frissen főtt kávé bódító illatát...
Sok ismerősöm szerint, elmehetnék a reggeli "nagykövet asszonyának". Még éppen csak a szemem van nyitva,de már azon gondolkozom mi legyen az a finomság,amivel elindíthatnám a reggelem/reggelünk. Ugyanis nekem nagyon fontos a környezetem is. Friss, gyakorló "kisháziasszonyként" próbálok jó,és hiteles mintát mutatni a páromnak. Ami azt hiszem lassan révbe ér. Már nincs reggel tejszínhabos kávé és valami laktató finomság nélkül. :)





Ritkán eszünk reggelente édes dolgokat,így most pár olyan szendvics krémet szeretnék mutatni Nektek, amit egy szelet pirítósra kenve, vagy a szalámi alá téve finom,és egészséges falatokkal tölthetjük meg a pocakunk. A recepteket mind-mind Anyukámtól tanultam.


Zöldfűszeres cukkini krém

  • 3-4 db kisebb cukkini
  • 4 gerezd duci fokhagyma (nagy fokhagyma rajongó vagyok,így ez másnak kissé erős lehet)
  • 0,5 csokor újhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • bazsalikom, tárkony, szerecsendió
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál Milfina laktózmentes tejföl
A cukkinit alaposan megmosom, és tökgyalun apróra reszelem. Egy kevés olíva, vagy étolajat hevítek egy wokban/serpenyőben. A karikára szeletelt újhagymát (ha nincs én egy fej vöröshagymát vágok apróra) picit megfonnyasztom, és rázuttyintom a lereszelt cukkinit. Mikor már a cukkini is megpuhult beleteszem a zúzott fokhagymát, a sót,a borsot, és a zöldfűszereket. Összekeverem,és megkóstolom kell-e még bele valami. Ha elég ízesnek érzem hagyom teljesen kihűlni. Ha kihűlt, hozzákeverem a mustárt, és a tejfölt. A receptben olvashatjátok a majonézt. Anyukám nagyon szereti bele,de én valamiért nem rajongok ebben az ételben az ízéért, ezért csak simán kihagyom :) Persze, ez mindenkinek ízlés kérdése.
Kis tálkába teszem,és beteszem a hűtőbe. De persze akár azonnal is fogyasztható!

Tuti tipp! Ha ezt a cukkinis krémet higítod egy kis langyos tejjel, vagy egy kis főző tejszínnel, akkor natúr sültek mellé kiváló mártás lehet, vagy akár kifőtt tészta feltétjeként is megállja a helyét.

Lencse pástétom
Ez sem egy túlságosan Ch csökkentett recept, hiszen 100g száraz lencsében 60 g Ch-t van. De azt gondolom ez reggelire megengedhető. Sőt, azért ha valaki családanya, és a gyerekeknek, és a férjének is készít ilyen finom krémeket, akkor sokkal szívesebben fogják fogyasztani,mintha valami bolti kutyulmányt kennénk a tízórais szendvicsbe...
  • 12 dkg lencse
  • 6 dkg margarin (én a Liga kockát használom)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (de ha 3 lesz sem baj)
  • petrezselyem zöld
  • babérlevél
  • só,bors
Az elkészítést megelőző napon a száraz lencsét vízbe áztatom, hogy egész éjjel tele szívhassa magát,és hamarabb megpuhuljon. Másnap enyhén sós, borsos, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzöm. Ezután leszűröm, és botmixerrel apróra töröm. Beleszórom a kockára vágott hagymát, zúzott fokhagymát, sózom,borsozom,és beleforgatom a puha vajat. Én szeretem kanállal keverni,így látom mikor lesz krémes, de még kicsit darabos. Ezután már csak a petrezselymet kell belekevernem,és már is fogyaszthatjuk. Persze ha kis tálba tesszük és lehűtjük,sokkal jobban visszakapjuk a pástétomos állagot.

Avokádó krém
  • 1 db avokádó (nagyon puha,nagyon érett)
  • 1 gerezd fokhagyma (lehet 2-3 is)
  • fél pici fej vöröshagyma
  • kevés citromlé
  • só,bors
  • 1 evőkanál tejföl
Az avokádót megtisztítom, és kikanalazom a belsejét. Apró kockára vágom,és hozzáadom az apróra reszelt/szeletelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Sózom,borsozom, és meglocsolom pár csepp (vagy egy fél kupak) citromlével. Botturmix segítségével pépesítem, majd hozzákeverem a tejfölt. Pirítóssal, apró kínáló falatokkal tálalom!


Mindegyik krém, és pástétom hűtőben 4-5 napig nyugodtan fogyasztható. Bár, saját tapasztalat alapján nem tartanak ki eddig :)
Jó kísérletezgetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése