2014. április 18., péntek

Kamra mustra

Most,hogy már minden a helyére került,és csillog-villog a tavaszi nagytakarítástól, szeretném megmutatni Nektek, hol és miből készül ez a sok finomság. Semmiféle extra konyhai géppel, vagy felszereléssel nem rendelkezem. De igyekszem apránként minden hasznos kis kiegészítőre szert tenni. Mivel még nem saját lakásban élünk, így vannak adott körülmények, amiket ha ügyesek vagyunk még az előnyünkre is kovácsolhatunk. Ilyen például, hogy nem áll rendelkezésemre sütő, "csak" egy két lapos gázrezsó. Így az összes süti, kenyér amit olvashattatok vagy az Anyukám,vagy Anett barátnőm konyhájában sült.  :) Utólag is köszönet Nekik a kölcsönzésért!

Az én kamrám

Egy kicsi, de annál jobban berendezhető kis kamra áll rendelkezésemre. Igyekeztem úgy alakítani, hogy minden kéznél legyen, és praktikusan tárolva kevés helyet foglaljon. Szeretem rendszerezni az alapanyagokat. Akár kis kosárkákba, akár karton dobozokba. Sok boltban, üzletben lehet ingyen szert tenni rájuk. Olcsó, újrahasznosított, és persze praktikus.

 Amint a képen is látjátok, szépen sorba rendezve tárolom a liszteket, az olajokat, édesítőket, valamint a sós és édes finomságok fűszereit is. :) Persze, ezek nem 1 napi vásárlás alapján kerültek a polcokra. Figyelem az akciókat, és a különböző bio boltok,vagy akár áruházak ajánlatait. Sok mindent lehet ilyenkor akár több száz forinttal olcsóbban megkapni.
Nézzük szépen sorba, mit rejtenek ezek a kis kincses dobozok! :)



Ebben tárolom azokat a kiegészítő alapanyagokat, amik se liszt, se fűszer kategóriába nem tartoznak. A termékek javarészt Dénes Natura termékek. Semmi különösebb oka nincs, csak hogy ár érték arányban a legelfogadhatóbb, valamint hogy a minősége is kiváló. Szeretem ezeket a termékeket, mert minden információ megtalálható a címkén. Összetétel, minőség megőrzés dátuma, gyártó cég/hely, és persze az átlagos tápértékek 100 g termékben. Lássuk, mik is vannak itt:
         búzasikér (akár vegán hús is készthető belőle)
         bulgur (köret helyettesítésre, és egytálétel főzésre is alkalmas)
         lenmagpehely (panírmorzsa helyettesítésére)
         szezámpehely (müzlik, joghurtok,panírok remek formája)
A Tellér Kft termékei a legjobb megoldást nyújtják, ha nincs időnk esetleg felkeresni egy bio boltot, elég ha beszaladunk a Spar üzletek valamelyikébe. A diétás, és ételallergiás polcok legalján találjuk meg ezeket a kis zöld színű zacskókat. Nagy többségében körethelyettesítők, és magok forgalmazásával foglalkoznak. Árban sem rosszak, bár a bio boltok kínálatai sokkal kedvezőbbek. Egy hiányosságot vettem észre ezeken a termékeken, hogy nincs átlagos tápérték mennyiség a csomagoláson.
         kuszkusz (tölteléknek, vagy köretnek is alkalmas)
         köles (kásák, köretek készítéséhez)

A BIO márkájú, sárgarépa emblémás termékek nem csak jó választást sejtetnek, de a legjobb dolog benne, hogy 100%ig magyar termék. Így nem csak mi járunk jól a szuper minőséggel, de Németh István Biogazda is :) Támogassuk a magyar termelőket,amennyiben lehetőségünk nyílik rá.
         Tönkölybúza korpa (joghurtok, gyümölcsös finomságok remek kiegészítője)


A polcomon ácsorgó lisztek milyensége, és mennyisége állandóan változik. Természetesen a leggyakrabban használt lisztek általában mindig elérhetőek itthon, de mindig próbálkozom valami újjal is. Bemutatom a személyes kedvenceim, és az újdonságokat is.



Szinte állandó vendégeim
         Diabestar Géniusz kenyér lisztkeverék (12,4g Ch/100 g)
         Szoó Judit Kiló Faló liszt kelt tésztákhoz (52,7g Ch/100 g)
         Dénes Natura lenmagliszt (14,1 g Ch/100g)
         Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (63,9g Ch/100g)
         Zabpehely liszt (69,7 Ch/100g
A mostani újdonságok
                     Natur Piac Paleo mákliszt (16g Ch/100g)
                    Nature Cookta szezámmag liszt (>1g Ch/100 g)
De ha csak 2-3 féle lisztünk van otthon, abból is remekül kísérletezhetünk. Természetesen,ha valaki csak csökkenteni szeretné a Ch bevitelt,és nem feltétlen tudja beszerezni ezeket a termékeket, elég ha egyet megvásárol,és a sima finom liszttel fele-fele arányban keveri!

Ezek a dobozok, amiket egy üzletben sikerült beszereznem, finomabbnál finomabb fűszerekkel töltöttem meg. Az első kettőben édességekhez szükséges dolgokat találunk. Nézzük csak, mit is rejtenek. Mindig tartok itthon sütőport, száraz élesztőt, és vaníliás cukrot, hogy bármit is készítek csak le kelljen emelnem a polcról. Általában, ezeket a Lidl áruházakban szoktam megvásárolni ötösével összecsomagolva. Árban szuper, és minőségben is jó. És persze, nem tartalmaz tejterméket, ami az én szempontomból nagyon fontos. Az alatta lévő dobozban, csak pudingporokat tartok. Mindig van itthon csokoládés, vaníliás, puncsos, és epres. Ki tudja, mikor mi jut eszembe  :) Ebből is összecsomagolt változatokat szoktam vásárolni. Általában Dr. Oetker, vagy Mrs. Baker márkát vásárolok. Mindkét pudingpor márka, alacsony Ch tartalommal bír, ám a Dr. Oetker termékek esetén mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Mindegyiket szeretem, de Magyarországon általában a Mrs. Bakert választom.
Alapvetően nem tartok itthon sok féle fűszert, csak az eddig jól bevált alapokat. Ide sorolható:
  •          bazsalikom
  •          oregáno
  •          rozmaring
  •          
  •          bors
  •          tárkony
  •          kurkuma
  •          curry
  •          cayenne chili
  •          majoranna
  •          őrölt fűszerkömény.


Minden bio boltos vásárlás során megszoktam nézegetni a fűszeres polcok kínálatait,hogy vajon milyen újdonság kelti fel az érdeklődésem. Amint találok valamit, bedobom a kosaramba, és hazahozom. Lehetséges,hogy 1-2 hétig bontatlanul állnak a sorban,és egy isteni szikra után egyből kipróbálom. Érdemes ezekre beruházni, hiszen átlagosan 200 forint/ db áron megvásárolhatóak, és biztosan jó minőségben, ízben kaphatóak. Egy ilyen zacskót, körülbelül 3-4 hónapig használok. Persze, ez is mindenkinek a saját belátására bízandó. :)

A fűszerpaprikákat, a paprika koszorúkat, és az Erős Pistát egy szép fonott kosárkában tartom. Valahogy így „tisztelgek” a hagyományok, és a paprika kultusza előtt. Nagyon szeretem ezeket a népi, és kulturális hagyományokat.


Az olajos polcom is általában 2-3 féle zsiradékot rejt. Íme azok,amik szinte mindig megtalálhatóak.
·         Napraforgó olaj (Vénusz, Linco)
·         Olíva olaj (Spar saját márka, Kaiser Franz Josef Exclusive)
·         Kókuszolaj (Németh és Zentál Kft) KÉp
Most, hogy ismét voltunk Ausztriában, sikerült megint beszereznem a jól megszokott kukorica olajat. Ez,szinte csak fél évente vendége a karámnak,de nagyon szeretem. Sötét barnás színe, átható kukorica illata fantasztikusan alkalmazkodik az ételek ízéhez. Ha valamilyen húsos ételt, vagy akár fánkot készítek benne, szinte elfedi az étel erős illatát, és nem árasztja el a lakást a sült olaj átható szagával. Odakint 2 euros darab áron vásárolható, egy 7 dl-es üveg. Itthon, még nem találtam olyat, amit pénztárca barát kategóriába sorolhatnék. De ha ráakadok, feltétlen bemutatom Nektek.

Zöldségek és gyümölcsök
Nemrégiben posztoltam is egy képet a csoportban, amin megmutattam azt a remek faládát, amiben a friss zöldségeket, gyümölcsöket tartom. Nagyjából minden féle finomság megtalálható nálunk. Törekszem arra, hogy az alapvető zöldségeken,gyümölcsökön kívül a szezon legjellemzőbbje is tarkítsa a kínálatot. Szuper, ha új ízekkel, élményekkel gazdagítjuk a család és a barátok ízlését. Sőt, mindemellett sokkal olcsóbban jutunk hozzá az aktualitásokhoz, mint a többi finom zöldséghez, gyümölcshöz.


Akik biztosan megtalálhatóak a kamrámban
·         hagyma (nagy kedvenc a lila, a póré,a vörös,és az újhagyma,és a fokhagyma)
·         sárgarépa/zöldség
·         zeller
·         petrezselyem
·         uborka
·         paradicsom
·         paprika (kápia a legnagyobb kedvenc)
Természetesen nem kilószámra tartom itthon, hogy ne romoljon meg hamar, és ne penészesedjen meg. Nem szeretem pazarolni, sőt frissen még finomabb! Inkább 2 naponta megyek 1-1 alapanyagért, minthogy ki kelljen dobnom.



Háát, ezeket rejti az én kis kamrám. Remélem tudtam jó ötleteket adni, és okos tanácsokkal szolgálni! Bármilyen kérdéssel, ötlettel kapcsolatos hozzászólásaitokat szeretettel várom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése