2014. március 24., hétfő

Kettő az egyben (tojásfehérje süti)

Szerintem sokan vagyunk úgy 1-1 sütemény, étel elkészítése után, hogy feleslegesen megmarad a tojás fehérje... Nem szeretek pazarolni,ezért egy kis dobozba teszem,lefagyasztom. Megcímkézem. A matricára ráírom,hogy mikor tettem a mélyhűtőbe,és hány darab tojásfehérjét rejt a doboz.
Mikor sütni szeretnék vele, csak előveszem,és dobozostul egy meleg vizes lábosba teszem. 10 perc,és máris kezdhetjük a sütést.

Ma két receptet hozok nektek, amivel elkerülhetitek a pazarlást. És még a gyerekek is imádni fogják!

Házi pillecukor (a gyerekek kedvence)
  • 5 db tojás fehérje
  • 4 db alma
  • Negyedkanál cukor
  • citromlé
  • vanília aroma

Az almát megtisztítom,kicsumázom,és kockára szeletelem. "Cukros", citromos, vanília aromás vízbe felteszem főni. Általában zöldség párolós edényt szeretek használni. Így, nem ázik szét az alma, csaj átveszi a víz illatos aromáját, és a gőzben megpuhul. Ha az almák teljesen megpuhultak, leturmixolom. Ízlés szerint utóízesítek,hiszen ez adja majd a "cukorkánk" igazi ízét. Míg teljesen kihűl az alma, a fehérjéket édesítőszerrel/cukorral majdnem kemény habbá verem. Vigyázzatok,mert a teljesen finom szemcséjű édesítőkkel nem lesz olyan masszív a hab. A kristályos szerkezet hiánya miatt hamar visszafolyósodik!! Sajnos én is így jártam,így duplán készíthettem a habot. :)
Miután az alma kihűlt, belekeverem lassú mozdulatokkal a habba. Vigyázok,nehogy összetörjem. Ezután a muffin sütőt kibélelem papírral,és körülbelül 1 teáskanálnyi habot adagolok bele.


180 fokra előmelegített sütőbe teszem,és 15 percig sütöm. Utána leveszem 50 fokra, és kinyitom az ajtót. De a cukorkát még bent hagyom, hogy száradhasson.

Miután kiveszem, picit összeesnek,de nem kell megijedni tőle. Ugyan, nem valami szépek,de a külseje puha, a belseje ragadós, és nyúlós. Egyszóval mindent tud,amit egy igazi és mégis egészséges pillecukornak tudnia kell. Persze, ha színeset szeretnétek, egy kis meggy lével, vagy bármilyen erős színű gyümölcs levével színezhetitek.



Lekváros "kisvulkánok"
  • 5 db tojásfehérje
  • Negyedkanál cukor
  • 10 dkg Diabestar sütemény lisztkeverék
  • 1 csipet fahéj
Az elkészítése pofon egyszerű. A "cukros" tojásfehérjét" habbá verem. Persze, amennyire ezt az édesítő kristályossága engedi. Hozzákeverem a lisztet, és a fahéjat. Szép lassan egybeforgatom a hozzávalókat. A mini kuglóf sütő formákat kikenem egy kis olajjal. Megtöltöm a masszával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm. Óvatosan kifordítom a formából,és egy teáskanál lekvárral megtöltöm a közepét! :)
Én a nagyi házi,cukormentes barack lekvárjával töltöttem meg. Anyu szerint isteni! :)
A kis vulkánok kissé roppanós, mégis könnyű habtésztáját remekül kiegészíti a lekvár krémessége.

A gyerekek biztos kedvence lesz a pillecukor, és mégsem műanyaggal,és tartósítóval tömjük őket. Sőőt,elkészíteni is remek móka! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése