2014. április 18., péntek

Serpenyős batyu

Sütő híján, újra és újra elgondolkozom, vajon mit lehetne elkészíteni serpenyőben is, Szeretem a töltött tésztákat. Akár édes, akár sós töltelékkel. Imádom, ahogy a ropogós tésztát elvága kifolyik a forró,és ízletes szósz. Hát, ez a recept is így született! :)

A bejegyzés alján pedig videot is találtok a batyuk elkészítéséről.

Tészta
  •          25 dkg zabpehely liszt
  •          5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  •          1 evőkanál mákliszt
  •          1,2 dl víz
  •          1 csipet só
  •          1 púpozott teáskanál sütőpor

Minden alapanyagot egy keverőtálba teszek, és jó alaposan összegyúrom. Szép,homogén gombócot készítek. Ha kissé nyúlósnak érzed,csak hintsd meg egy marék liszttel,és gyönyörűen össze fog állni. Természetesen ezeket a liszteket ki is cserélhetitek még alacsonyabb Ch tartalmúra is. Most éppen ezek a lisztek ácsorogtak a polcomon, így nem akartam feleslegesen boltba menni. :) Letakarom, és a szószok elkészültéig hagyom állni. Fontos letakarni, hogy ne száradjon ki a tészta, és ne törjön,és repedjen sütés közben. 

Tejfölös-virslis szósz
  •          2 pár virsli (én általában frankfurti virslit szoktam venni)
  •          0,5 doboz L-free laktózmentes natúr joghurt
  •          2 szelet hagymás,zöldfűszeres sajt (ehhez Ausztriában sikerült hozzájutnom)

Mielőtt leírnám,hogyan készült egy két hasznos info. a joghurtok,és tejfölök amiket az ételek elkészítésénél használok mind 250 ml-ek. Így a fél doboz,az egy rendes,kisebb kiszerelésűből,akár egy egészet is jelenthet. 

Legközelebb,ha elkészítem valószínű nekem sem lesz ilyen sajtom,így leírom mit tehetünk bele helyette.
  •          1 csipet só
  •          1 csipet bors
  •          oregano,rozmaring ízlés szerint
  •          1 duci gerezd fokhagyma
  •          10 dkg reszelt sajt (ekkor jobb valami semleges,vagy füstölt ízűt választani)

Az alapanyagokat (bármelyiket is készíted), csak jó alaposan össze kell keverni a karikára vágott nyers virslivel,és a reszelt,vagy kockára vágott sajttal. Hűtőbe teszem,míg megsütöm a paradicsomos szószt.

Paradicsomos fűszeres szósz
  •          30 dkg darált hús (lapockát vettem)
  •          1 lilahagyma
  •          3 közepes koktél paradicsom (vagy 1 nagy)
  •          só/bors
  •          125 ml paradicsom lé
  •          1 csipet xilit
  •          3 duci gerezd fokhagyma
  •          oregano, majoranna

Egy kisebb edényben felhevítek 1 evőkanál olajat, zsiradékot. Most kukorica olajat használtam. Bele zuttyintom a nagyobb kockákra vágott lilahagymát. Közepes lángon addig sütöm, míg szép üveges nem lesz. Nem barnítom meg,hogy nehogy kesernyés legyen tőle az ételem. Hozzáteszem a húst,és fehéredésig sütöm. Kockára vágom a paradicsomot,és a husihoz teszem. Lefedem,míg a paradicsom héjja szépen össze nem pöndörödik,és le nem „esik” a finom puha húsáról. Isteni finom lesz,ahogy az ember egy finom puhára,édeskésre párolt paradicsom kockára harap a batyuba rejtve :) Remek „meglepetés”! Ezután belezúzom a fokhagymát, belemorzsolom a fűszereket,és persze leöntöm a friss illatozó kissé savanykás paradicsom lével. Mivel mindig natúr,cukormentes változatot választok,így megszoktam hinteni egy pici xilittel,hogy enyhítsem ezt a savas ízt. Ehhez a mennyiséghez egy nagyobb csipetet szoktam használni. Isteni lesz a zöldfűszerek aromás íze, a fokhagyma erős illata,és a paradicsom savanykásan édes,és remek íze. Az első összeforrásig újrafőzöm. Ekkor leveszem a tűzről. Kiteszem egy részét egy kis tálkába,és kezdődhet a töltés.


A tésztát újra gyúrom, és kinyújtom. Körülbelül írólap vastagságúra nyújtottam, hogy hamar elkészüljön. Most pedig íme, a video amit a bejegyzés elején ígértem! Sajnos, mivel nem megfelelő a formátum,így a FB csoport oldalán, az alábbi linkre kattintva megtudod nézni :) 



Miután minden batyu elkészült, egy zsiradék mentes teflon serpenyőben arany barnára sütöm mindkét oldalát. Tálaláskor akár a maradék szószt, akár tejfölt, akár aprított nyers zöldségeket, salátát kínálok mellé. Szerintem mindenki megtalálja majd a kedvére valót. :)


És természetesen itt is csak a fantáziátok szab határt, hogy mit töltetek bele. Ha egy picivel kevesebb sót,és egy evőkanál xilitet tesztek az alaptésztába,máris tölthetitek pudinggal,gyümölccsel,túróval,lekvárral. Bármivel, amit megkívántok 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése