2014. április 8., kedd

Kerti party falatok

Ismét napsütés, szinte nyári meleg. Így fogtuk a holmink,és egy kis hasznos kert rendezés után megjutalmaztuk magunkat egy kézzel-lábbal grill ebéddel. Nem sok előkészületet igényel, így egy hirtelen meghívás esetén is tudtok valami finom kóstolót vinni :)

Csevapcsicsa

  • 0,5 kg darált hús (sertés lapockát vettem)
  • só/bors
  • 1 teáskanál majoranna
  • 2 tojás
  • 1 nagy csipet fűszerpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
A darált húst, egy fedeles tálba teszem. Azért szoktam már elsőre ilyet választani,mert akkor keverés után,csak lezárom,és mehet a csomagba. :) Sózom,borsozom, és beleszórom a majorannát,és a fűszerpaprikát. Beletöröm a 2 tojást (nagyon apró,házi tojás volt,így ha nagyobb elég 1 darab is),és tiszta kézzel jól összedolgozom. Az illatából érzem,vajon kell-e még bele só,vagy bors. Belezúzom a fokhagymát, és ezzel is egybe dolgozom. Lezárom,és hagyom az ízeket összeérni a sütésig.
A tűz begyújtása után, apró kis gombócokat gyúrok a husból,és egy saslik pálcára, vagy vízbe áztatott hurkaplácikára szúrom. Megolajozom a kezemmel, és a grill lapra, vagy tárcsára teszem. Ha az egyik fele már a gombóc feléig kifehéredett, megfordítom. Én mondjuk időközben kihúztam a pálcáim,mert lángra kaptak! :) Csipesszel szépen meg lehet forgatni, és ha mindkét fele kifehéredik már csak pirítani kell.


Kápiás karaj
  • 40 dkg karaj husi
  • 1 evőkanál ketchup (én a Felix cukormenteset szoktam venni, ami 6g Ch-t tartalmaz)
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 1 kávéskanál Cayenne chili
  • 1 kápia paprika
A húst vékony szeletekre vágom,és mindkét felét megsózom. Ebből a mennyiségből 5 szelet husit tudtam szeletelni. Közben egy zárható tiszta dobozba teszem az olajat, a ketchupot, és a chilit. Összekeverem,és beleforgatom a húst. Szeletekre vágom a paprikát,és a husi tetejére teszem. Bezárom,és jól összerázom.
Körülbelül 1 óra elegendő,hogy minden ízt magába szívhasson. A husikat a szaft,és a paprika nélkül a grillre teszem. A paprikát,és a fenn maradt pácolt egy alufólia darabra öntöm. Pici kis tálat hajtok belőle,és azt is megsütöm a husik mellett.
Fantasztikus lesz a füstös, enyhén csípős hús,és az édesre,és krémesre sült paprika. 













Zöldségmártogatós
  • 3 levél fejes saláta ( a hónap sztárja!)
  • kígyó uborka
  • 1 kápia paprika
  • 1 paradicsom
  • 0,5 karalábé (ma vásároltam a Vásárcsarnokban, és fantasztikusan friss,és édes volt)
  • 1 doboz Milfina laktózmentes natúr joghurt
  • 1 teáskanál kapor
A zöldségeket ízlés szerint felvágjuk,és egy zárható dobozba tesszük. Egy kisebb,ugyancsak zárható dobozba teszem a joghurtot,és belekeverem a kaprot. A husi mellé tálalom. :)


Egy tányérba szedve fantasztikus illatok,és ízek "hatalmába" kerülünk. A fűszeres, füstös húsok, a friss ropogós zöldségek, a kapros mártogatóssal,és persze az édesre sült kápia paprika. Szuper élmény lesz,körülbelül 20 perc előkészülettel. :) Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése