2014. március 23., vasárnap

A világ kenyerei

Szerintem nem csak én imádom a kenyeret, vagy bármiféle sós pékárut. Ezzel a világ minden táján így vannak. Csak persze nem mindegy hogy a valójában isteni finom fehér,ropogós héjú friss kenyeret esszük,vagy a hozzá hasonló lepénykenyereket.

Persze,mindegyiknek megvan a maga helye egy étkezésben. De ha vendégek jönnek,sokkal jobban szeretem a tortillat,és a lapkenyeret felszolgálni. Hiszen tudom,hogy mi van benne,és nem is laktat annyira,mint egy szelet kenyér. Saját készítésű "világkenyér" bejegyzésem következik.

Tortilla/12 db/

  • 60 dkg Norbi-liszt
  • 1 dl napraforgó olaj /ha szeretnél szép sárgás színt kölcsönözni neki,ajánlom az olíva olajat/
  • 1 nagy csipet só
  • 1 dl meleg víz
  • chili por, vagy pehely ízlés szerint
A száraz alapanyagokat /liszt, chili,só/ egy nagy tálba szórom,és elkeverem. Ezután lassan hozzáöntöm az olajat,amivel eldolgozva már egy morzsás állagot kapunk. Ezután hozzáöntöm a vizet,amivel szép egynemű gombócot készítek. Miután teljesen sima lett a tészta felülete hosszan tartó fóliába csomagolom. 30 percig szobahőmérsékleten hagyom állni. Fél óra után ismét átgyúrom a tésztát,és hengert formázva belőle 12 egyenlő részre osztom. Belisztezett deszkára, munkalapra teszem,és szép vékony korongokra nyújtom. Nekem általában kissé csáléra sikerül a nyújtás, de ez az ízén nem változtat :)
Felforrósított teflon serpenyőben mindkét oldalát 2-3 percig sütöm, természetesen olaj nélkül.

Ha a vendégeink nem érkeznek meg,míg elkészül a tortilla alufóliába tekerem,és két tiszta konyharuha közé fektetem. Így biztosan nem fog elhűlni.




Naan kenyér /12 db/
A klasszikus indiai kenyér. Mi csak lepénykenyérként ismerjük.
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl Spar Free From laktózmentes tej
  • 1 csipet negyedkanál cukor
  • 1 zacskó száraz élesztő 
  • 1 tk sütőpor
  • 2,5 ek étolaj
  • 1,5 dl Milfina laktózmentes natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 05, tk só
A langyos, enyhén cukros tejbe szórom a száraz élesztőt. Míg ez 20 perc alatt habosra kel, összekeverem az alapanyagok nagy részét. A lisztet egy nagy kelesztő tálba szitálom, majd elkeverem a sütőporral,és a sóval. Ezután hozzá zuttyintom a közben habosra kelt élesztőt, majd a joghurtot, az olajat,és a tojást. Ne lepődjetek meg, mert a tészta nagyon ragadni fog. Először nem gondoltam,hogy homogén gombócot fogok tudni gyúrni. De 10-15 perc erős,és kitartó gyúrás után teljesen összeáll a tészta. 
Tényleg nem könnyű feladat,mert szinte majdnem folyós állagúról kell egynemű tésztát készíteni. Ezután egy kis étolajjal bedörzsölöm a tésztát. Visszateszem a kelesztőtálba,és egy órán át szobahőmérsékleten kelesztem. Miután a tészta a duplájára növekedett, egy meglisztezett deszkára téve újra átgyúrom. Kis hengert formálok belőle,majd 12 db egyforma darabra vágom,és gombócra formázom.
Visszateszem a kis gömböket a kelesztő tálba,majd 20 perc után nyújtom,és sütöm.
A sütés száraz, forró teflon serpenyőben történik, körülbelül 3-3 perc oldalanként. Nagyon könnyű,és levegős lesz a tészta. Ha lenne maradék, frissen tartó fóliába csomagolva 1-2 napig megőrzi puhaságát. 

Sajnos a naan kenyérről nincs képem,mert olyan népszerű volt a barátaim körében,hogy még fotózás előtt elfogyott :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése