2014. április 22., kedd

Sóskás köles rakottas

Így húsvét után, azt hiszem nem csak én nem kívánom a husikat,a pörkölteket,és hasonló nehéz ételeket. Így született meg ez a recept. És még egy kis hímes tojás,és füstölt sonka is került bele,hogy minél hamarabb elkopjon a húsvéti maradék :)

Szerencsére sikerült friss, leveles sóskát használnom,így elsőként a tisztítását,és elkészítését írom le Nektek.

Sóska előkészítés

  • 0,5 kg nyers sóska levél
  • 5 dkg Lira margarin
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 dl Milfina laktózmentes tej
A sóskát jó alaposan megmosom, és a középső vastag érről lehúzom a két oldalát. Ha a levélben futó erek kissé vaskosabbak,azokat is kihúzom,hogy ne legyen nagyon savanyú a belőle készült étel. Egy lábos aljára teszem a margarint,és közepes lángon felolvasztom. Rázuttyintom a sóska leveleket,és teljesen összepárolom őket. Akkor lesz igazán finom,ha elveszti élénk zöld színét,és valamiféle sötét zöldes színű "trutyira" hasonlít. :) Igen, bevallom ez így most nem hangzik túl jól, de higgyétek el isteni finom lesz. Picit hagyom hűlni,majd sózom,borsozom. Ráöntöm a tejet,és összeturmixolom.

TIPP! Ha sóskafőzeléket készítetek, akkor ugyanezzel a módszerrel elkészíthető. Csak a mennyiséget kell növelni a tej,és a margarin szempontjából. (25 dkg margarin,és 1 liter tej) Az ízesítés nagyon fontos, így arra is oda kell figyelni :)

Sóskás köles rakottas
  • sóska krém
  • 10 dkg nyers köles
  • 3 főtt (hímes) tojás
  • 2 szelet füstölt, főtt házi sonka
  • 1 dl Milfina laktózmentes tejföl
  • 2 tojás fehérje (süti maradék volt,ha nincs 1 egész tojás elég)
  • 1 kávéskanál fokhagyma krém (én a most vásárolt Noszlopi finomságokból használtam)
  • 15 dkg Gouda sajt (laktózmentes)
A kölest 3 dl enyhén sós vízben kifőzöm. Hasonló képpen, mint a rizst, csak nem pirítom le előtte olajban,hagyom hűlni. A sóska krémet a már fent említett módon elkészítem. A sonkát,és a tojás felaprítom. A tejfölt elkeverem a tojásfehérjével/tojással. Már csak össze kell állítani,és mehet is a sütőbe. Egy jénai edényt kikenek egy kevés kukorica olajjal,és az aljára simítom a főtt kölest. Ráteszem a szeletelt tojást,és a házi sonkát. Megkenem a sóska krémmel,és villával megböködve hagyom,hogy a krém szépen lefolyhasson a tál aljára. Ráöntöm a tejfölös tojást, aminek a tetejét megkenem a fokhagyma krémmel. Mivel ez elég sós,így nem sózok semmit sem. :) Picit megrázogatom,hogy a tejfölös egyveleg is körbe folyhassa a finomságot,és jó vastagon megszórom a reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben fedő nélkül! 20 perc alatt ropogós, arany barnára pirítom.



Fantasztikus lesz, ahogy a házi sonka erősen füstös ízét körbe öleli a sóska krémesen savanykás íze. A sajt roppanós a tetején, a köles pedig szinte daramorzsaként fekszik ez alatt a csoda alatt! :) Isteni lesz...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése