2014. április 24., csütörtök

Teljes kiőrlésű rozs zsemle

Amikor valamilyen fontos feladat,vagy nap előtt állok általában sütéssel vezetem le a feszültséget. Külön szeretek kelt kenyereket, zsemléket készíteni,hogy a kelesztéssel töltött idő kicsit tovább tartson,mint egy 20 perces villám receptnél! :)

Íme, a mai reggeli, ami frissen sült tegnap este.


Hozzávalók

  • 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 15 dkg Diabestar Genius kenyérliszt keverék
  • 2,5 dkg friss élesztő (hogy szép magas legyen a zsemle)
  • 1 dl Milfina laktózmentes tej
  • 2,5 dl víz
  • 1 nagy csipet só
  • 2 evőkanál olaj (kukorica olajat használtam)
  • 5 dkg vegyes magkeverék (szezámmag, napraforgómag,lenmag)


A két lisztet egy nagy kelesztő tálba teszem,és a közepébe az ujjaimmal egy lukat fúrok. A tejet picit meglangyosítom,és egy csipet xilittel felfuttatom benne az élesztőt. A lisztkupac közepébe öntöm, és fél órán át lefedve kelesztem. Ezután hozzáöntöm a többi alapanyagot,és jó erős mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrok belőle. Először elég ragacsos,és nyúlós lesz. De amint egy kicsit belisztezzük a deszkát, máris szépen formálható lesz. Letakarom,és még fél órát kelesztem. Bemelegítem a sütőt 180 fokra, és közben 6 darab gombócot vágok a tésztából. Mindegyiket egyesével újra átgyúrom, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy rácsra teszem. Ha szeretnél egy kis formát adni a tetejének egy szép cakkos szélű pohárral, tészta szaggatóval nyomj mintát bele. Biztosan ínycsiklandóbb lesz :) Azért szeretem rácson sütni,hogy egyenletesen kapjon hőt, és sütés után csak kikapva a sütőből hűlni hagyhassam. :) Egy ecsettel megkenem egy kis olíva olajjal a tetejét,hogy még szebb,és ropogósabb lehessen.
Szépen lassan, 45 perc alatt átsütöm. Egész éjszakára (de legalább 2-3 órára) a rácson hagyom egy tiszta konyharuhával letakarva. Így a saját fantasztikusan illatos gőzében puhulhat meg. 




TIPP! Ne tegyétek a házi kenyeret,zsemlét vagy bármilyen pékárut nylon zacskóba! 1 nap alatt megpenészedik,és dohos ízt kap. Vagy papírzacskót javaslok,vagy egy konyharuhát, amibe teljesen lefedve bele tudjátok tekerni. :)


45 perc után a lakást belengte a finom,és ropogós zsemle illata. Alig vártam,hogy reggel legyen, és megkóstolhassam egy tejhabos kávé,és egy kis sajtkrém kíséretében. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése