2014. március 31., hétfő

Csicsóka saláta

A múlt heti alapanyag szavazáson a csicsóka lett a második helyezett,így semmi képpen sem akartam megfeledkezni róla :)

Csicsóka-a szegények krumplija
Ez a remek zöldség, 5-6 szor nagyobb rosttartalommal bír,mint a hagyományos burgonyák. Ezért megakadályozza  a szénhidrátok felszívódását, és megakadályozza a vércukorszint emelkedését. Fantasztikus vitamin forrás, hiszen ez a pici,és kevésbé szép zöldség fontos kálium, kalcium, foszfor, és cink forrás. Valamint magas B1, B2 és C vitamin "raktár". Gumói főleg egy inulin nevű anyagot tartalmaznak, amely lehetővé teszi,hogy keményítőt csak nagyon csekély mértékben tartalmazzon.

Így, joggal mondhatjuk,hogy a most következő csicsóka saláta egy hamis krupli saláta. Egyszerű,gyors,és nagyon finom. Bár,számolni kell azzal,hogy a csicsóka kissé édeskés íze más jelleget ad az ételnek.

Hozzávalók

  • 5 db csicsóka gumó
  • 1/4 póréhagyma
  • só,bors
  • 1 Spar free from natúrjoghurt
  • 0,5 csokor petrezselyem levél
A csicsókát egy dörzsölős felületű, tiszta mosogató szivaccsal megtisztítom. (Az újkrumplihoz hasonlóan, egy vékony hártya szerű rétegtől tudjuk megfosztani. Késsel,hámozóval nem érdemes nekilátni,hiszen akkor a fent felsorolt össze tápanyagot kidobjuk a szemetesbe.) Apró kockára vágva, enyhén sós vízben puhulásig főzöm. (Nem érdemes lobogó vízben,hiszen akkor kiáztatjuk a fontos tápanyagokat a gumóból.) Míg fő a csicsóka, apró kockára vágom a póréhagymát, a petrezselymet,és a tetejükbe zuttyintom a joghurtot. Alaposan elkeverem,és a leszűrt,kihűlt csicsóka nyakába öntöm. Fantasztikusan hagymás, és mégis pikáns illata lesz az édeskés csicsóka,és a póré keveredésének! :) Ezután ízlés szerint sózom, borsozom. 


Kihűtve remek körete lehet bármilyen húsnak, zöldségnek vagy sajtnak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése