2014. május 4., vasárnap

Egy éjszakás csalamádé

Édesanya remekműve... Ma hazajöttem felköszönteni a világ legszebb napján. És még én is megkaptam meglepetést. Amint beléptem a konyhába,már éreztem a friss reszelt zöldségek illatát,és a finom kellemes ecetes ízt. Imádom! :) Nagyon gyors, dunszt, forralás mentes,és egy éjszaka után már fogyasztható is.

Hozzávalók (6 kg-hoz)

  • 1 kg fejes káposzta
  • 1 kg kígyó uborka
  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1 kg TV paprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 kg sárgarépa
A zöldségeket meghámozom,és apró szeletekre vágom, vagy reszelem. Természetesen minden alapanyagot alaposan megmosok,hogy biztosan ne forrjon fel a savanyúság leve. A zöldségek mennyisége ehhez a savanyító léhez megfelelően 6 kg. Persze ha valamelyiket nem kedveled,csak cseréld ki valami másra, vagy egy másikból pótold. Amint az alapanyagokat lereszeltük,vagy összedaraboltuk tegyük egy jó nagy lábosba, vagy műanyag edénybe. Kézzel jó alaposan forgassuk össze,hogy minden íz jól össze érhessen majd.

Savanyító lé
  • 12 dkg só
  • 0,5 kg xilit
  • 6 dl ecet (10%-os) DE ezt helyettesítheted bio boltokban kapható bio ecettel,ami nem olyan savas
  • 1 teáskanál grapefruit csepp (tartósító gyanánt)

Az alapanyagokat összekeverem, és ráöntöm a zöldségekre. Egy tiszta fakanállal jól összekeverem,és lefedve hűvös helyre teszem. Időnként jó picit megrázogatni, vagy megkeverni. Víz nem szükséges hozzá,hiszen a zöldségek fantasztikusan finom levében fognak összeérni az ízek.
Másnap reggel tiszta üvegekbe tesszük a savanyúságot,majd szétmerjük a levét,hogy mindegyiket elfedje.

Egy próbát megér, hiszen olyan fantasztikusan friss, roppanós,és ízletes lesz hogy nem lehet ellenállni neki! :)


Ez most egy 3 kg-os, uborka/hagyma/káposzta koktél :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése