2014. április 18., péntek

Zöldségözön krémleves

Imádom,mikor már minden zöldségből csak egy kis darab, egy csücsök,vagy egy szél szál marad. Ilyenkor beindulnak a fogaskerekek,és elgondolkozom vajon ezzel most mit kezdjek? Így készült ma ez a fantasztikus zöldség krém leves. Nah,ez az a recept,amit tényleg csak a kamrátok,és a „maradék” zöldségeitek határoznak meg. :) Íme, ma ez született meg belőle nálam.

Hozzávalók
  •          5 dkg póré hagyma (szinte már csak a levelei voltak meg)
  •          0,5 cukkini
  •          0,5 padlizsán
  •          ¼ karalábé
  •          0,5 piros kaliforniai paprika
  •          2 szál fehérítő zeller (=zellerszár)
  •          1 evőkanál házi vegeta
  •          5 dkg Liga margarin
  •          só/bors
  •          1 kávéskanál kurkuma
  •          1 dl Meggle laktózmentes főzőtejszín
  •          1 dl L-free laktózmentes tej
  •          1 teáskanál mustár (Globus,mert tejmentes)



A margarint egy nagy lábos aljára teszem, és a karikára vágott póréhagymával összemelegítem. Azért kedvelem a margarinos alapot a krémlevesekhez, mert ad neki valami különleges krémességet. Fantasztikus, ahogy a meleg margarin illata keveredik a zöldségek friss illatával. Imádom J Minden zöldséget megmosok, megpucolok,és karikára/kockára vágva a hagymához zuttyintom. Nem törekszem a szépségre, inkább csak arra,hogy nagyjából egyforma nagyok legyenek. Összekeverem a margarinos hagymával,és lefedve fonnyasztom. Megszórom a házi vegetával, és jól elkeverem.


Miután minden íz összeérett a fedő alatt, felöntöm 1 liter vízzel,és megfűszerezem. A mustár kivételével minden fűszert belekeverek, hogy jól beleolvadhassanak az ízek a zöldségekbe. Körülbelül 30 percig főzöm közepes lángon. Nem szeretem a leveseket lobogva főzni,hogy ne vesztegessük el azt a sok hasznos tápanyagot,amit magukban rejtenek az alapanyagok. Miután már túl vagyunk az első kóstoláson, és elég ízletesnek találjuk, elővesszük a botmixert. Jó alaposan összeturmixoljuk, és egy evőkanálnyi adagot összekeverünk egy kis edényben az 1 dl főzőtejszínnel,és a tejjel. Hozzákeverem a mustárt,és visszatöltöm a többi leveshez. Miután újra forraltam, forrón tálalom. Feltétként pirított sonka darabokat tálaltam hozzá.


Imádni fogjátok, ígérem! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése