2014. május 3., szombat

Miből,mennyit? Folyadék kisokos

Nagyon sokáig voltam bajban azzal,hogy vajon mit is érdemes inni,és persze hogy mennyit. Szerintem mindenkinek a könyökén jön ki,hogy igyál sok folyadékot, ha lehet vizet,és persze cukros lötyiket egyáltalán ne. Kóla, fanta,szénsavas üdítő és a barátai mind mind tiltó listára kerültek. És aztán jöttek a következő cikkek,mi szerint már gyümölcslevet se igyunk,hiszen akkor körülbelül annyi cukrot viszünk a szervezetünkbe, mintha evőkanállal lapátolnánk befelé...
És persze ez a sok sok info nem csak a fogyni vágyóknak fontos,de azoknak is akik igényes ételekkel,és italokkal táplálják saját testüket :) Ebben a bejegyzésben pár fontos tudnivalóval,és persze ital receptekkel ismertelek meg Benneteket. Hiszen a változatosság itt is ugyanolyan fontos,mint az étkezésben.

Alapvető tudni valók

Több cikket,és kiadványt is elolvastam a folyadékfogyasztással kapcsolatban. Azonban a leghitelesebbnek számomra az OÉTI egy több oldalas cikke bizonyult. Ebből mazsolázva mutatnék be pár hasznos információt. :)

Ne csak kiegyensúlyozottan együnk, de igyunk is! Nagyon fontos,hiszen a megfelelő folyadék háztartás segítségével működik szervezetünk több fontos egysége is. A teljesség igénye nélkül: például befolyásolja a vérkeringést, fontos szerepet játszik a test belső hőmérsékletének szabályozásában, valamint részt vesz a tápanyagok/salakanyagok bontásában és szállításában. 

FONTOS!! Semmiképp se várd meg, míg valójában szomjúságot érzel. Hiszen addigra már a szervezeted egy része kiszárad. A nyelved, az apróbb sejtjeid, a szájpadlásod,és a szád széle. Nem csak kellemetlen érzés, de a tested nem lesz képes a teljes koncentrációra, fejfájást érezhetsz. Ami nagyon kellemetlen érzés! Mindenhová vigyél magaddal legalább egy fél literes palackot, amibe bármikor bele kortyolhatsz.

Természetesen vannak olyan kirívó esetek,melyek során KÖTELEZŐ a folyamatos folyadék pótlás. Ilyen például a nyári meleg, a nehéz fizikai munka, a sportolás és persze a folyadék vesztéssel járó betegségek (hasmenés,hányás,láz), sőt még a sírás is!!! 

Mindezek elkerülése érdekében feltétlen fogyassz naponta 2 liter vizet,vagy bármilyen "limonádét" az alább felsoroltak közül. Kerüld a cukrozott italokat, és a szénsavas termékeket. De mindezek mellett fogyaszthatsz még teát szigorúan csak citrommal. :)


Schlank wasser-"Karcsú víz"

Ezt az italt előszeretettel fogyasztják a németek. Szuper ital,hiszen rengeteg friss,és méregtelenítő hatású alapanyagot tartalmaz. Íme a recept :)

Hozzávalók
  • 2 liter víz (mentes, vagy csapi)
  • friss gyömbér (kb. 3 cm-es darab)
  • 1 citrom
  • 1 kisebb kígyó uborka
  • 1 marék menta levél
Az elkészítés pofon egyszerű. Keress egy kancsót,amit feltöltesz 2 liter vízzel. Mosd meg az alapanyagokat, és aprítsd bele a vízbe. A gyömbért pucold meg,és aprítsd fel. A citromot,és a kígyó ubit is mossuk meg,és aprítsuk bele a vízbe. Szórd bele a mentát,és egy éjszakán át pihentesd a hűtőben. Munka előtt csak tölts meg vele egy palackot,és egész nap gondoskodni fog a szomjoltásról,és a méregtelenítésről.

A jó öreg citromos víz

Biztosan mindenki hallotta már,hogy csak citromos vizet iszik valaki, aki szeretne valamennyi súlyfeleslegtől megszabadulni. Természetesen ez is egy csodás ital,de csak mértékkel!!! A citrom ugyanis nagy mennyiségben gyomorbántalmakat,és görcsös fájdalmat idézhet elő. Javasolt egy pohárral indítani a napot éhgyomorra,és maximum 8 pohárral célszerű egész nap fogyasztani. A citrom jótékony hatásai közé sorolhatjuk,hogy növeli a thyroxin termelődést a szervezetben,amely az anyagcsere gyorsításában játszik szerepet.


Hozzávalók
  • 2 liter víz (mentes, vagy csapi)
  • 2 citrom
A citromokat mosd meg jó alaposan,és karikázd fel. Öntsd fel 2 liter vízzel,és fél óra után már kortyolhatod is. Indíts egy frissítő, savanykás pohárral a reggelt. Pár nap után érezni fogod jótékony hatását! Próbára fel. :) 


Fahéjas-almás víz

Ezt első sorban azoknak ajánlanám,akik sokat szenvednek az újra és újra felbukkanó éhségérzettől. Természetesen nem a koplalás,és a kiéheztetés a cél. De ha valaki új étkezési szokásokat próbál kialakítani,biztosan nehézségekbe ütközik az elején. Ami persze ne tántorítson el senkit. Csak kerüljük a nassolást, a rágcsálást,és az 5 étkezésen kívüli falatozást. Nem is szaporítom tovább a szót, mutatom a receptet :)



Hozzávalók
  • 2 liter víz (mentes, vagy csapi)
  • 1 nagy alma (valamilyen édesebb típus)
  • 2 rúd fahéj
Az almát mosd meg,magozd ki és a héjjával együtt tedd a vízbe. Mártsd bele a két fahéjrudat,és fél óra hűtés után fogyaszthatod is. Azért javasolt a rúd fahéj az őrölt helyett,hogy ne irritálja a gyomor nyálkahártyáját,és hogy ne úszkáljanak kis pöttyöcskék az italunkban :)

És hogyan tudod,hogy hatnak ezek a finomságok? Nagyon egyszerű. Az első pár napban még "erőltetve" fog lecsúszni ez a 2 literes adag. De amint eltelik körülbelül 3 nap minden nappal egyre többet fogsz inni. Mivel a méreganyagok távoznak a szervezetedből, így végre egyre sűrűbben fog jelentkezni a szomjúság érzése. Kívánni fogod a folyadékot,ami a legjobb jel lesz. Sőt,ha a táplálkozásod is kiegyensúlyozott e mellett,akkor akár egy hónap alatt 3 centimétert is karcsúsodhatsz.

Igyatok jól,és legyetek jól! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése